Месец юни е! Време за ... провеждане на традиционната Практическа конференция на НАСО РБ зад граница – единадесета поред! И всичко това отново в резултат от проявения интерес и предложенията по време на ХХІІІ ОС в Арбанаси и последвалите решения на УС.

ХІ практическа конференция на секретарите на общини извън работната среда бе проведена в периода 06.06. – 13.06.2015 г. в гр. Петровац, Черна Гора. 

Участници – 51, в т.ч. секретари на общини и районни администрации /бивши и настоящи/, зам. кмет, кмет на кметство, няколко общински съветници и други ръководители и служители в общински и районни администрации от цялата страна – пълен автобус!

По отношение на програмата – този път с 5 нощувки, с активното и отговорно участие на всички участници и създадената организация от страна на екипа на асоциацията и обслужващата ни фирма-туроператор, всичко се движеше по план!

Тук е мястото да изкажа искрена благодарност към туроператора „България Травел” ЕООД, София за стриктното спазване на изпъстрената със събития програма и за възможността да посетим и проведем среща с общинското ръководство на община Котор, както и към персонала на х-л „Вила Олива”  за чудесните условия за работа и отдих. Благодарим ви!

Но ... ето и хронологичният ред на събитията!

Ден първи – за възстановяване след продължителното пътуване и опознаване на обстановката. Чудесното спокойно място на Адриатическата ривиера и хубавото време ни позволиха много бързо да се адаптираме.

Ден втори – ден на официалната делова част. Тя бе проведена в чудесно обзаведената конферентна зала на х-л „Вила Олива”. По време на работата, в съответствие с предварително обявената делова програма, бяха поднесени презентации и проведени дискусии по темите:

  • Изменения и допълнения на Наредбата за административното обслужване, представена от колегата Цветанка Милева – Нови Пазар;
  • Въвеждане на КАО в общинската администрация – предизвикателства и проблеми, представена от колегата Соня Христова – Ловеч, зам. председател на УС;
  • Подобряване на управлението на човешките ресурси чрез усъвършенстване на ЕИСУЧРДА – предпоставка за ефективна администрация, представена от колегата Атанаска Христова – Стралджа.

Участие в дискусиите взеха колегите: Иван Борисов - Брезник, Гюлтен Еминова - Лозница, член на КС, Севдалина Джамбазка - Роман, Галина Иларионова – Иваново и др.

Ден трети – прекъсване на деловата програма, но ... приятна и емоционална целодневна екскурзия до Дубровник – перлата на Адриатика и о. Локрум. Незабравим ден от посещението на този световно известен хърватски град, изпълнен с история, култура, успешен туристически бизнес и уникални природни дадености.

По молба на любезните домакини, на четвъртия ден от пребиваването ни, благодарение на интензивните контакти на „България Травел”, имахме възможността да посетим и проведем делова среща с ръководството и част от екипа на Община Котор. В залата на Общинския съвет черногорските колеги ни запознаха със специфичните природни и културно-исторически дадености на общината и начините за оползотворяването им в полза на града и гражданите, със структурата и принципите на работа на общинската администрация, с начините за формиране на общинския бюджет и други въпроси. Г-жа София Янчева, Председател на УС, благодари на ръководството на община Котор за гостоприемството и за интересната информация, поднесена по време на визитата. На символичните домакини бяха връчени кристален плакет и сувенири на НАСО РБ, както и много общински сувенири и рекламни материали, предоставени от участниците.

След срещата, в късния следобед посетихме и се насладихме на уникалната красота на старинните Котор и Пераст, както и на Будва, приятно съчетал в себе си история, съвремие, привлекателна брегова ивица и плажове, превръщайки го в модерен европейски град и търсена туристическа дестинация.

На следващия ден, последен от нашето пребиваване, голяма част от колегите посетиха Цетине, старата столица на Черна Гора и Тиват, със световно известното яхтено пристанище “Porto Montenegro” - № 1 за 2015 г.

Така, много добрите условия за работа и почивка и възможността за персонален избор на участие в паралелните прояви и посещения повлияха отново, както и през минали години, на доброто настроение и високата мотивация на участниците. Видно е, че паралелно с деловата програма, имахме прекрасната възможност да се запознаем и със забележителности от всякакъв характер, както в Черна Гора и Дубровник, така и по маршрута на връщане, с фото-паузи на Шкодренското езеро и Подгорица, столицата на Черна Гора.

В заключение, определено считам, че целта на Конференцията бе постигната - без недоразумения и проблеми от различен характер! Всичко е въпрос на вземане на решения и организация! Когато това е в интерес на всички участници, всички се чувстват комфортно и с полза от участието си, съобразно личните си приоритети. Мисля, че всичко това, за пореден път, бе много добре балансирано и доведе до успешната делова работи и приятното прекарване на свободното време. Убеден съм, че всички участници ще споделят моето мнение и впечатления!!!

Не на последно място искам още веднъж да благодаря на всички колеги-участници, за това че всеки, по свой начин, допринесе за успеха на Конференцията. Благодаря, колеги!

И така, както всяка година ... „до следващата Конференция, без значение, че предстоят местни избори!”, казаха участниците на раздяла! Разчитам да участвате пак, нали?!?

P.S. Като прикачен файл, прилагам емоционалния пътепис „Преживяното в Черна Гора ще остане завинаги в сърцата ни” , изпратен ни от колегата Лидия Матеева - Сандански.

Благодарим ти, Лидия!

Васил Панчаров

Организатор и участник

Преживяното в Черна Гора ще остане завинаги в сърцата ни

Facebook

SFbBox by website

logo title


sar
  Logo IPPM 2022