Дванадесета практическа конференция на НАСО РБ – Римини, Италия`2016

Дванадесета практическа конференция на НАСО РБ – Римини, Италия`2016

Юни е! За дванадесети пореден път - време е за ... провеждане на традиционната Практическа конференция на НАСО РБ зад граница! И всичко това отново в резултат от проявения интерес и предложенията ви по време на ХХІV ОС в Пловдив и последвалите решения на УС.

ХІІ практическа конференция на секретарите на общини извън работната среда бе проведена в периода 11.06. – 18.06.2016 г. в Римини, Италия. Участници – 52, в т.ч. секретари на общини и районни администрации /бивши и настоящи/, кмет, председател на ОбС, зам. кмет и други ръководители и служители в общински и районни администрации от цялата страна – пълен автобус!

По отношение на програмата – с 5 нощувки, с активното участие на всички заявили участие и създадената организация от страна на екипа на асоциацията и обслужващата ни фирма-туроператор, всичко се движеше по план!

Тук е мястото да изкажа нашата благодарност към туроператора „България Травел” ЕООД, София, за спазване на предложената и изпъстрената със събития програма /с някои забележки!/, за сравнително добрите условия за работа и отдих, както и за възможността да посетим община Болоня и да проведем среща с колегата Лука Угочиони, Главен секретар на община Болоня.

Но ... ето и хронологичният ред на събитията!

Ден -техническа подготовка /ОТП/ на избори за Президент и Вицепрезидент и национален първи – пристигане в Римини. Въпреки проливния дъжд, който спря в момента на пристигането в хотела, последвалата кратка разходка из чудесният спокоен курортен град на италианското адриатическо крайбрежие ни позволи да се възстановим след продължителното уморително пътуване и много бързо да се адаптираме.

Ден втори – ден на официалната делова част. Тя бе проведена в добре обзаведената конферентна зала на х-л „Сент Грегори Парк”. По време на работата, в съответствие с предварително обявената делова програма, бяха поднесени презентации и проведени дискусии по темите:

- Организационнореферендум – общи характеристики и специфики при произвеждането им „две в едно”, с водещ колегата Кремена Красимирова - Карнобат, член на УС на НАСО РБ.

- Комплексно административно обслужване /КАО/ – споделяне на добри практики и проблеми по въвеждането му, с водещ колегата Галина Иларионова - Иваново.

- Пътна карта за изпълнение на Стратегията за развитие на държавната администрация 2015-2020 г. Задължения на общинските администрации, с водещ колегата Мина Илиева - Велико Търново, Заместник-председател на УС на НАСО РБ

Под формата на въпроси, отговори и споделяне на мнения и опит, участие в дискусиите взеха много от колегите-участници.

Ден трети – благодарение на интензивните контакти на „България Травел”, по молба на любезните домакини, въпреки че бяха в процедура за произвеждане на местни избори, имахме възможността да посетим и проведем делова среща с колегата Лука Угочиони, Главен секретар на община Болоня, съпроводен от PR-а на общината. В старинната конферентна зала на община Болоня колегата Угочиони ни запозна със специфичните социално-икономически дадености на общината и начините за оползотворяването им в полза на града и гражданите, с принципите на работа на общинската администрация и други въпроси. Водачът на групата, колегата Мина Илиева, Заместник-председател на УС, благодари на ръководството на община Болоня и лично на колегата Лука Угочиони за гостоприемството и за интересната информация, поднесена по време на визитата ни. Г-н Угочиони беше удостоен с позлатена значка с логото на НАСО РБ, а на символичните домакини бяха връчени сувенири на НАСО РБ, както и други общински сувенири и рекламни материали, предоставени от участниците.

След срещата се насладихме на красивата старинна част на Болоня - град, приятно съчетал в себе си история и съвремие, превръщайки го в модерен европейски град, един от големите административни центрове на Италия.

На следващия ден посетихме мини-държавата Сан Марино - най-малката и най-старата  република в Европа. Пешеходна разходка по площад „Либерта", в чийто център се издига Статуята на свободата, двореца, крепостните стени и кули, магазинчетата и кафенетата ни позволиха да се потопим в спокойствието и „бутиковата” атмосфера на това прекрасно и незабравимо място, изпълнено с история, култура, успешен туристически бизнес и уникални природни дадености.

Ден пети – полудневно посещение на Равена, считан от някои за  „сънлив град, нехаещ за несравнимите художествени богатства, които изпълват музеи и църкви.” Превъзходните византийски мозайки от V до VІІ в. са впечатляващи припомняния за легендарното минало на Равена като последната столица на Западната Римска империя. Миниатюрни парчета стъкло, оцветен мрамор и полускъпоценни камъни очертават моделите с библейски сцени. Няколко са места, където могат да се видят тези килими от мозайки, поръчани от византийските владетели. Най-посещавана е двойката от VІ в. – мавзолеят на Гала Плацидия и съседната базилика „Сан Витале“, смятана за коронното постижение на византийското изкуство в целия свят. 

На следващия ден, последен от нашето пребиваване в Италия и на път за България, посетихме Венеция. Пешеходната разходка с екскурзовод ни позволи да се насладим на красотата и величието на този невероятен град - пл. „Сан Марко", с едноименната катедрала, съхранила в себе си богатствата на Венецианската република и Камбанарията, един от символите на Венеция; Дворецът на дожите - официална резиденция до краха на Венецианската република през XVIII век; „Мостът на въздишките”, наричан така заради въздишките на затворниците, които, влизайки в затвора, виждали за последен път Венецианската лагуна; музеите; моста „Риалто", Канале Гранде и другите, над 160 канала и мостчетата над тях; гондолите; пъстрото множество от туристи, търговски обекти, бутици и кулинарни изкушения – всичко това пресъздава уникалността на този световен град.

Така, добрите условия за работа и почивка и възможността за персонален избор на участие в паралелните прояви и посещения повлияха отново, както и през минали години, на доброто настроение и мотивация на участниците. Видно е, че паралелно с деловата програма, имахме прекрасната възможност да се запознаем и с някои от световноизвестните забележителности на красивата Италия.

В заключение, позволете да изкажа и личното си мнение! Считам, че целта на Конференцията бе постигната! Е! Имаше някои ... и „недоразумения”, и проблеми от различен характер, но ... случвало се е и преди! Всичко е въпрос на вземане на решения, организация и „мобилизирана” отговорност и толерантност от страна на участниците! Когато всичко това е добре балансирано, в интерес на всички участници, всички ще се чувстват комфортно и с полза от участието си, съобразно професионалните и личните си приоритети и интереси. Предполагам, че и участниците ще споделят моето мнение и впечатления!

Довиждане до следващата Практическа конференция! А къде и кога – решавате вие!