Тринадесета практическа конференция на НАСО РБ – Калея, Испания`2017

Тринадесета практическа конференция на НАСО РБ – Калея, Испания`2017

Секретари на общини споделят опит и добри практики по време на конференция в Испания

За тринадесети пореден път се проведе традиционната Практическа конференция на НАСО РБ зад граница! Отново в резултат на силен интерес от страна на настоящи и бивши секретари на общини.

ХІIІ практическа конференция на секретарите на общини извън работната среда се проведе в периода 13.06. – 17.06.2017 г. в Испания.

55 участници в т.ч. секретари на общини и районни администрации /бивши и настоящи/, председател на ОбС, зам. кмет и други ръководители и служители в общински и районни администрации от цялата страна. Всички бяха радушно и гостоприемно посрещнати от зам.-кмета на община Калея, който е и общински съветник в местния парламент. В конферентна зала на община Калея , г-н Хосе Наваро ни запозна със специфичните социално-икономически дадености на общината и начините за оползотворяването им в полза на града и гражданите, с принципите на работа на общинската администрация и отговори на многобройните въпроси, които му бяха отправени. София Янчева - председател на УС, благодари на ръководството на община Калея и лично на г-н Наваро за  гостоприемството и за интересната информация, поднесена по време на визитата ни, и подари на домакина кристален плакет с един от символите, с които страната ни е известна по цял свят - българската роза, както и други общински сувенири и рекламни материали, предоставени от участниците.

Третият ден бе посветен на официалната делова част в конферентна зала на х-л „H TOP Olimpik”. По време на работата, в съответствие с предварително обявената делова програма, бяха поднесени презентации и проведени дискусии по темите:

      „Архивиране на документи“ – презентация на добра практика от община Своге.

Водещ по темата: Даниела Дакова, Секретар на община Своге, Член на НАСО РБ.

       „Електронни услуги в общините“ – презентация на добра практика от община Радомир.

Водещ по темата: Валентин Петров, Секретар на община Радомир, Член на НАСО РБ.

Под формата на въпроси, отговори и споделяне на мнения и опит, участие в дискусиите взеха много от колегите-участници.

С пешеходна разходка в старата част на град Херона, обявена от ЮНЕСКО за световно културно наследство, избраха голяма част от групата да премине ден от пътуването. Опасан от р. Оняр, градът е запазил средновековния си облик до днес. Пъстроцветните къщи, построени върху основите на старата крепостна стена се оглеждат във водите на реката. Всеки имаше възможност да надникне в еврейския квартал, където се намира Катедралата с втория по големина основен кораб, след този на „Св. Петър в Рим” и да се разходи в парка на крепостта, от където се отваря чудесна гледка към околностите на града.

Осъществихме и посещение на поклонническото място Монсерат, от векове обявено за  най-святото за Каталуня. Манастира дължи своето съществуване на неголямата статуя „Ла Моренета” – Черната Мадона, скрита тук според преданията от Св. Петър.

Легендата разказва, че статуята на Пресветата Дева е намерена от овчари, привлечени от сияние, което се излъчвало седем последователни съботи от вътрешността на пещера, в която е престояла скрита от мюсюлманските завоеватели векове наред.

Екскурзията даде възможност да се насладим на прекрасни пейзажи, да се полюбуваме на необичайните форми на скалите и изживеем една неповторима душевна наслада в манастира, разположен в едно от най-живописните места на страната.

Два дни посветени на Барселона. Запознаване с шедьоврите на архитекта Гауди: Катедралата Саграда Фамилия, площад Каталуния, Двореца на Каталунската музика, Катедралата Светият Кръст Христов, Готическия квартал, Паметникът на Колумб, аквариума и стадиона Камп Ноу.

И така… пет дни - полезни от професионална гледна точка и интересни  като време, изпълнено с много усмивки, безброй снимки и незабравими емоции!