Споделяне на опит и добри практики извън работната среда в Турция, в периода 25.09. – 29.09.2018 г.

За четиринадесети пореден път се проведе традиционната Практическа конференция на НАСО РБ зад граница. 38 участници, в т.ч. секретари на общини и районни администрации, председател на ОбС, кмет, ръководители и служители в общински и районни администрации от цялата страна.

Официалната деловата част се проведе на 26.09.2018 г. в конферентната зала на хотел Kumburgaz Marin Princces 5*.

Начало на конференцията бе дадено от г-жа София Янчева - председател на УС на НАСО РБ и Секретар на Община Благоевград и г-н Йозджан Ъшъклар - Кмет на Община Силиври.

След встъпителните думи и пожелания за ползотворна и успешна работа, се премина към темите по предварително обявената програма.

Кметът на Община Силиври Йозджан Ъшъклар, започна с представяне на Е-управление в общините в Република Турция, което продължи в работна среда и през следващия ден от Практическата конференция, на място в сградата на общинска администрация.

По актуалната тема за работа в Средата за  електронен обмен на съобщения /СЕОС/, водещият Кремена Красимирова - Секретар на Община Карнобат, представи обобщение на практическите проблеми за работа в СЕОС, както и проведената писмена кореспонденция , с оглед тяхното разрешаване, между НАСО РБ и ДАЕУ. Дискутирани бяха и методическите указания на ДАЕУ и участниците споделиха своя опит.

Димитър Димитров - Секретар на Община Угърчин, продължи по темата за Средата за междурегистров обмен /RegiX/. В кратко изложение се представи практиката по осъществяване на административната процедура и трудностите при извършване на междурегистров обмен.

Проведени бяха дискусии по темите, като в тях активно се включиха голяма част от участниците. Въпросите за присъединяването и използването на СЕОС от страна на териториалните структури на централната администрация, мястото на гражданите в електронния обмен и извършваните за тях услуги, централизация на процесите свързани с електронното управление и начина на архивиране на електронните документи, бяха акцентът на вниманието на участниците.

Следващият ден бе посветен на официално посещение в Община Силиври. Всички участници бяха гостоприемно посрещнати от кмета на общината - Йозджан Ъшъклар.

В кабинета си г-н Йозджан Ъшъклар представи община Силиври, запозна участниците с икономическия профил и приоритетите за развитие на ръководената от него община.

Община Силиври наброява над 170 хил. жители, намира на 67  км западно от Истанбул. Със своята 45 км брегова ивица е популярен летен курорт за мегаполиса. Силиври е естествено пристанище, заради благоприятния климат и плодородна почва районът е с голям  селскостопански потенциал, много фирми работят в преработващата,  хранително-вкусовата и текстилна и промишленост.

Начинът на работа на общинските администрации в Турция, тяхната организационна структура, статут на държавния служител, бяха други теми от презентацията на кмета на общината. Важно място бе обърнато на е-управлението на местно и национално ниво, предоставяне на услуги на гражданите и бизнеса, в т.ч. и комплексни административни услуги. Представени бяха положителни практически решения от работата на администрацията и възможностите за сътрудничество между български и турски общини.

София Янчева - председател на УС, благодари на ръководството на община Силиври и лично на г-н Ъшъклар за  гостоприемството и за интересната информация, поднесена по време на визитата ни и поднесе символични сувенири от НАСО РБ.

От своя страна г-н Ъшъклар връчи на г-жа Янчева порцеланов сувенир за НАСО РБ, ръчно изработен, с инкрустирани златни мотиви, вдъхновени от оригиналните форми, използвани в двореца Топкапъ. Малки лични подаръци бяха подготвени за всеки от участниците: салвия и лавандула, част от традиционното за региона производство.

В края на работното посещение участниците имаха възможност да разгледат сградата на общинска администрация и града.

Последният ден от Практическата конференция бе определен за кратко посещение на гр. Истанбул, който впечатли участниците със забележителности в историческия център и своята инженерна инфраструктура.

 

Facebook

SFbBox by website

logo title


sar
  Logo IPPM 2022