Ето че отново организирахме и проведохме практическа конференция зад граница – юбилейна, десета поред! И всичко това бе в резултат от проявения интерес и предложението ви по време на ХХІІ-то ОС в Стара Загора и последвалите бързи решения на УС. 

Х практическа конференция на секретарите на общини извън работната среда бе проведена в периода 09.06. – 15.06.2014 г. на о. Корфу, Гърция.

Участници – 40, в т.ч. секретари на общини/райони, един зам. кмет и други ръководители и експерти на общини. Не зная, кризата ли, „кризисни ситуации” от друг характер ли или „суматохата” около изборите и краткия срок за набиране на участници попречиха за по-масовото участие в Конференцията, въпреки ентусиазма по време на ОС.

Но, независимо от някои неочаквани и драматични обрати непосредствено преди заминаването, по причини извън нас и туроператора, пътуването и Конференцията се състояха и ... „всичко е добре, когато свършва добре”!

Тук е мястото да изкажа искрената си благодарност към туроператора „Касиа Тур” и партньорите им в Гърция за безсънните нощи и проявения висок професионализъм за намирането на новия хотел „Елеа Бийч”**** и „спасяването” на пътуването и Конференцията от провал. Тази инфарктна ситуация бе породена от отказа за настаняване от избрания от нас х-л „Месонги Бийч”, за който ще стане въпрос по-долу.

По отношение на програмата, постараехме се да се движим по нея. Но да караме по реда на събитията!

Ден първи – за възстановяване след продължителното пътуване и опознаване на обстановката. Чудесният и спокоен хотел „Елеа Бийч”****, в който бяхме настанени и хубавото време ни позволиха много бързо да се адаптираме.

Ден втори – ден на официалната делова част. Тя бе проведена в просторната конферентна зала на хотела. Във връзка с промените на настаняването ни, нямахме възможност своевременно да поканим представители на гръцките местни власти. По тази причина не успяхме да осъществим и „посещение на място” в местна администрация, но ... в динамиката на събитията се случват и такива ситуации! Конференцията бе открита от колегата Мина Илиева – Велико Търново, член на УС на НАСО РБ. В съответствие с предварително обявената програма, беше поднесена презентация, съпроводена с работа по групи по актуалната тема „Оценка на въздействието”. Цялостната работа по темата, в продължение на около три часа, бе професионално организирана от г-жа Снежана Димитрова, водещ експерт и обучаващ в ИПА и, за наше удоволствие, гост-участник в Конференцията. От името на всички участници, позволявам си да отправя професионална благодарност към г-жа Димитрова за това, че е отдели от личното си време, за да подготви материалите за работата по темата и да я поднесе доброволно и безвъзмездно пред участниците в Конференцията! В знак на благодарност и уважение към положения труд, Мина Илиева връчи на г-жа Димитрова, в качеството й  и на бивш колега-секретар на община, сувенири и юбилейното шалче „15 години НАСО РБ”. След приключване на деловата част, направихме кратко посещение на централната част на гр. Керкира – „столица” на о. Корфу.

На третия ден от пребиваването ни имахме възможността да посетим двореца „Ахилион” - лятната резиденция на императрица Елизабет /Сиси/, построена през 1890 г. в чест на Ахил - любимият античен герой на Сиси. След като се насладихме на непреходната красота и разкош на „Ахилион”, съчетахме пътуването си, за да посетим хотелски комплекс „Месонги Бийч” – първоначално избрания от нас хотел! Учудвате се, но...! Управителят на хотела отправи чрез туроператора официална покана за вечеря-комплимент за цялата група, като „извинение” по повод създадените затруднения и неприятности! Комплексът се оказа огромен, препълнен с туристи, в т.ч. и в предвидения за вечерята ресторант и ... навсякъде! Групата бе единодушна – „Да се прибираме в нашия спокоен и предлагащ по-добри услуги и разнообразие хотел!” И така, след като дипломатично благодарихме за поканата и готовността за „гостоприемство”, се оттеглихме скоропостижно! Остана удовлетворението, че, „по ирония на съдбата”, попаднахме на много по-добро място от първоначално предвиденото, или, както е казал народът „Всяко зло – за добро!”

През следващия ден се подготвяхме за отпътуването към България. Отличните условия за работа и отдих и възможността за участие в паралелните прояви и посещения повлияха отново, както и през минали години, на доброто настроение и високата мотивация на участниците. Така, паралелно с деловата програма, имахме прекрасната възможност да се запознаем и със забележителности от всякакъв характер, както с гр. Керкира, посещение на двореца „Ахилион”, така и по маршрута на връщане, с посещение на прекрасната местност „Метеора” и манастирските комплекси, построени там и кратък шопинг-тур в курортното градче Каламбака!

В заключение, считам, че целта на Конференцията бе постигната, въпреки недоразуменията от различен характер, преодолени с помощта на цялата група! Благодаря ви, колеги-участници! Всичко е въпрос на организация и вземане на решения - това, което правим ежедневно. А когато става въпрос за организация и решения по повод подобни прояви, те трябва да са в интерес на всички участници, за да се чувстват всички комфортно и с полза от участието си. Мисля, че всичко това бе много добре балансирано и доведе до успешната делова работи и приятното прекарване на свободното време. Убеден съм, че всички участници ще споделят моето мнение и впечатления!

Не на последно място искам още веднъж да благодаря на всички колеги-участници, за това че всеки, по свой начин, допринесе за успеха на Конференцията.

И така, ... „до следващата Конференция”, казаха участниците на раздяла, дори посочиха потенциални дестинации! Разчитам да участвате пак, но ... по-стегнато, в организационен план и в по-разширен състав, нали?!?

 Снимки от пътуването и Конференцията можете да видите от тук:

 

 Васил Панчаров

          Организатор и участник 

Facebook

SFbBox by website

logo title


sar
  Logo IPPM 2022